Somat Logo

Türgi lame leib

Koostisained
Portsjonite arv: 4

  • 200 g speltajahu (tüüp 1050)
  • 1 spl oliiviõli
  • 100 ml vett (leiget)
  • 2 tomatit
  • 10 g laialehelist peterselli (hakitud)
  • 400 g tallehakkliha
  • 4 spl tomatipastat
  • 2 spl küüslauguõli
  • 1⁄4 tl kuivatatud karulauku
  • 1 tl purustatud tšillihelbeid
  • 1⁄2 tl ristiköömnet
  • 1 sidrun (mahl) garneeringu jaoks
  • 1⁄2 tl sumahhi garneeringu jaoks
  • speltajahu peale riputamiseks 
  • soola
  • pipart

Töövahendid: pliit, sõel, suur kauss, küpsetuspaber või pitsaküpsetuskivi, paberrätik, lõikelaud, nuga, kuumusekindel kauss, taignarull

Eelkuumutage ahi kõige kuumema kraadini (230–300 °C / 450–475 °F) ja asetage eelkuumenemiseks sisse pitsaküpsetuskivi või küpsetuspaber. Suures kausis sõeluge speltajahu koos soolaga ja järk-järgult lisage leige vesi ja oliiviõli. Sõtkuge tainast korralikult ligikaudu 5 min, kuni see on pehme ja elastne.

Jaotage tainas umbes tennisepalli suurusteks keradeks, katke märja paberrätikuga ja laske umbes 10 min seista.

Pange tomatid kuumakindlasse kaussi ja valage peale kuum vesi, et need oleksid kaetud. Jätke ligikaudu 30 sekundiks seisma, seejärel jahutage enne koorimist kiiresti jäävannis.

Hakkige laialeheline petersell peeneks. Pange sellest pool garneeringu jaoks kõrvale. Suures kausis segage kokku tallehakkliha, kuubikuteks lõigatud tomatid, pool hakitud petersellist, tomatipasta, kuivatatud karulauk, küüslauguõli, purustatud tšillihelbed ning ristiköömen. Maitsestage soola ja pipraga.

Rullige taignakerad korralikult jahuseks tehtud pinnal suurteks sõõrideks, mis on umbes 1/2 cm (1/4 tolli) paksused. Tõstke ümber küpsetuspaberile.

Laotage talleliha segu õhukeselt taigna peale ja vajutage ettevaatlikult sõrmeotstega alla. Tõstke pitsa küpsetuspaberiga ahju, tõmmates seda ettevaatlikult kuumale ahjuplaadile. Küpsetage ligikaudu 5–8 min või kuni see on kergelt mullitav ja servadest pruun. Ülejäänud tainast ja lisandist küpsetage samasugused leivad.

Riputage peale peterselli. Soovi korral lisage maitse järgi sidrunimahla ja sumahhi. Rullige kokku ja - head isu!

Kardate mustust? Ärge kartke!

Pärast seda, kui olete lõpetanud oma #enjoytogether hetke, ei ole vaja määrdunud nõude üle muretseda.
Somat eemaldab ka kõige tõrksama mustuse nagu rasva ja põhjakõrbenud toidu, nii et nõud saavad uuesti kerge vaevaga ja laitmatult puhtaks.